Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Locomotive 104 van the Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

234
TractionDiesel
ManufacturerMoës / S.A. Moteurs Moës, Waremme (B)
TypeDL2
Year build1940 (ca.)
Gauge600mm mm
LocationMechanisch Erfgoed Centrum, Dronten
Ready for service?ja
Weight4,50 ton
ClassificationB-dm
Traction details
Orig. ownersca. 1940-2015 Soetaert Publieke Werken, Oostende (B) / 2015 A. Bongaards, Amsterdam
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verfügbar

MOËS / S.A.MOTEURS MOËS, WAREMME (B)

Les Ateliers Moës Frères, opgericht in 1904 te Waremme,  houden zich bezig met het ontwerpen en de produceren  van verbrandingsmotoren. In eerste instantie benzinemotoren,  later ruwe oliemotoren van het semi-dieseltype, en in de jaren ’30 begint onder de naam Moës Diesel de ontwikkeling van de Moës twee- en  viertakt dieselmotoren.
De motoren vinden hun weg naar allerlei industrieën, de nijverheid en landbouw, groeves en kolenmijnen. De motoren worden gebruikt  als aandrijving van allerlei machines en voertuigen en als scheepsmotoren voor de binnenvaart en visserij. Daarnaast vervaardigde Moës een divers scala aan motorlocomotieven voor smal- en normaalspoor, voor zowel bovengronds als ondergronds gebruik in de aannemerij, (steen)industrie kolenmijnbouw.
Moës motoren werden met name verkocht in België, Frankrijk, Nederland, Italië, Afrika en Azië. In 1967 eindigt de actieve productie door Moës Diesel als het bedrijf verkocht wordt. Anno 2019 bestaat Moës Diesel nog steeds, het bedrijf legt zich toe op de handel in o.a. generatoren.
Voor een uitgebreide geschiedenis van Moës, een overzicht van haar producten en de complete Moës collectie van de Decauville Spoorweg Museum/Expo*Moës*M.E.C zie: 

http://www.moteurs-moes.net

TYPE

De locomotief is van het type DL2 (locomotief met 2 cilinder type D motor) Deze locomotief is gebouwd circa 1940 voor 600mm spoorwijdte en is uitgerust met een 2 cilinder 4 takt Moës D motor, watergekoeld. 

GESCHIEDENIS

De locomotief is geleverd aan aannemer Soetaert Publieke Werken te Oostende (B). Soetaert is expert op het gebied van waterwerken en heiwerken. Het bedrijf bestaat nog steeds. Bij welke werken en hoe lang de locomotief gebruikt is is helaas niet bekend. De locomotief stond ca. 40 jaar in de loods van vader en zoon Soetaert en zijn dus van de eerste eigenaar en ziet er zeer origineel en goed bewaard uit. 

HUIDIGE STAAT / TOEKOMSTPLANNEN / MUSEALE STATUS

De locomotief stond ca. 40 jaar in de loods van vader en zoon Soetaert en zijn dus van de eerste eigenaar en ziet er, ondanks gebruikssporen en wat roest zeer origineel en goed bewaard uit. Uiterlijk zal er niets gedaan worden aan de locomotief. Ze is alleen schoongemaakt en krijgt af en toe een poetsbeurt met een lap olie. De locomotiefmotor heeft al wel gelopen is min of meer bedrijfsvaardig maar heeft wel wat werk nodig. Moës DL2 locomotieven zijn erg zeldzaam. Voor zover bekend bestaan er nog slechts vier, twee in de DSM Moës collectie en twee bij een museum in België

De locomotief staat opgesteld in de Expo Moës M.E.C in de grote museumhal van het Mechanisch Erfgoed Centrum te Dronten.

MUSEUM MOTEURS MOËS

Het nieuw opgerichte Museum Moteurs Moës is onderdeel van het Decauville Spoorweg Museum en beheerd vanaf 2018 de unieke collectie Moës motoren en smalspoorlocomotieven van het DSM.  De collectie omvat op dit moment tien motorlocomotieven, drie stationaire motoren, een scheepsmotor, twee motorpompsets en een dieselmotor heimachine.  Naast de motoren en locomotieven is er ook een bescheiden, maar groeiende verzameling van historische gegevens, objecten, documenten en foto's die de geschiedenis en de producten van de Ateliers Moteurs Moës belichten. Ter ondersteuning van het museum en het verhaal is een website gemaak, zie de onderstaande link.
De MOËS collectie wordt de komende jaren tentoon gesteld in het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten onder de naam EXPO * MOËS * M.E.C.

Links

Data maintained by:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure