Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc 104 van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

234
TractievormDiesel
FabrikantMoës / S.A. Moteurs Moës, Waremme (B)
TypeDL2
Bouwjaar1940 (ca.)
Spoorwijdte600mm mm
StandplaatsMechanisch Erfgoed Centrum, Dronten
Bedrijfswaardigja
AsindelingB-dm
Tractiedetails
Oorspr.eigenaarsca. 1940-2015 Soetaert Publieke Werken, Oostende (B) / 2015 A. Bongaards, Amsterdam
      

Deze locomotief is gebouwd door Moteurs Moës S.A., Waremme, ca. 1940, type DL2, 600mm spoorwijdte en zijn uitgerust met een 2 cilinder 4 takt Moës D motor, watergekoeld. De locomotieven zijn ingezet bij grond- en waterbouwbedrijf Soetaert in Oostende. De locomotief stond 40 jaar in de loods van vader en zoon Soetaert en zijn dus van de eerste eigenaar en zien er zeer origineel en goed bewaard uit. 

 

MUSEUM MOTEURS MOËS

Het nieuw opgerichte Museum Moteurs Moës is onderdeel van het Decauville Spoorweg Museum en beheerd vanaf 2018 de unieke collectie Moës motoren en smalspoorlocomotieven van het DSM.  De collectie omvat op dit moment negen motorlocomotieven, drie stationaire motoren, een scheepsmotor, twee motorpompsets en een dieselmotor heimachine.  Naast de motoren en locomotieven is er ook een bescheiden, maar groeiende verzameling van historische gegevens, objecten, documenten en foto's die de geschiedenis en de producten van de Ateliers Moteurs Moës belichten. Ter ondersteuning van het museum en het verhaal is een website gemaakt:

www.moteurs-moes.net

De MOËS collectie wordt de komende jaren tentoon gesteld in het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten onder de naam EXPO * MOËS * M.E.C.

 

Links

Data beheerd door:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.