Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Werkgroep Jaap

topobject topobject
Motorrijtuig mC 9002 is in 1924 bij de NS in dienst gekomen, in de kleurstelling zoals de Jaap nu regelmatig ook te bewonderen is. Tussen 1950 en 1955 is dit motorrijtuig vernummerd in mC 9452. Omstreeks '55-'60 is dit motorrijtuig derde klasse omgebouwd tot motordienstwagen mDW, en vernummerd in 169 306. Rond 1970 kreeg de motordienstwagen het UIC Computernummer 30 84 978 2 500. In 1982 ging deze mDW buiten dienst en sinds 1990 is hij onder dak bij de Werkgroep Jaap, die deze motordienstwagen terug gebracht heeft in de motorwagen derde klasse, zoals de Jaap zijn carriere in 1924 bij de toenmalige NS begonnen is.
De naam Jaap heeft deze motorwagen gekregen tijdens zijn verblijf als mDW te Eindhoven.

 
Totaal 1902 objecten.