Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

topobject topobject
HENSCHEL TYPE FABIA 21767/1930

Het type FABIA van Henschel was de een na kleinste standaard uitvoering van een 2 assige industrie smalspoor stoomlocomotief. De locomotieven met een vermogen van 50/55 PK werden in de midden jaren twintig speciaal voor de aannemerij ontwikkeld. Ze waren voor hun tijd modern, robuust, simpel en werden op voorraad gebouwd zodat ze snel geleverd konden worden en reservedelen snel kunnen worden nabesteld. Zeer veel loc's van dit type werden ingezet voor zandtransporten op grote aannemerswerken in Nederland. Ook een aantal steenfabrieken hadden deze robuuste loc's in dienst. In Nederland zijn er drie Henschel aannemerslocs bewaard, alle drie van het type FABIA.

 
Totaal 1775 objecten.