Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Stichting Stoomtrein Goes Borsele

topobject topobject

Deze locomotief begon haar carriere bij de USATC (United States Army Transportation Corps) onder het registratienummer 4389.  De machine, gebouwd bij de firma Davenport in Amerika, kwam met het Amerikaanse leger na D-Day naar het europese Vaste Land, ter ondersteuning van de troepen en materieelverplaatsingen bij de bevrijding van europa. Na de bevrijding is ze via een Leegerdump,  in 1947 overgenomen door de Oranje Nassaumijnen, en als ON 26 haar spoorse carriere voortgezet. Bij de mijnen werd ze ingezet bij de diverse rangeerwerkzaamheden te Heerlen. In de jaren '70 is de ON26 door de SGB overgenomen, om nogmaals haar spoorse carriere voort te gaan zetten met het trekken van museumtreinen. In 2012/2013 heeft de loc een grote revisie gekregen en is nu weer terug in dienst, hierbij is het uiterlijk zoveel mogelijk teruggebracht naar de staat zoals ze bij de USATC dienst gedaan heeft. Hierbij heeft ze een nieuwe in Nederland gefabriceerde ketel gekregen.


 
Totaal 1995 objecten.