Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Stoom Stichting Nederland (SSN)

topobject topobject
Ter vervanging van aan aantal oudere tenderlocseries, werden in de jaren '50 de stoomlocomotieven van de serie BR 65 en 66 ontworpen en gebouwd. De locomotieven werden gebouwd met behulp van de modernste technieken: zo waren de ketels (elektrisch) gelast in plaats van geklonken, en werden turbinevoedingspompen en mengvoorverwarmers gebruikt. De 65 018 kreeg, als laatste gebouwde machine van de BR 65, als enige uit deze serie een lichter geconstrueerd drijfwerk, wat de loopeigenschappen ten goede kwam. De laatste zeven machines (65 011 – 65 018) waren tevens geschikt gemaakt voor trek/duw-verkeer. Uiteindelijk werd de 65 018 in 1972 met een verlopen ketelkeuring buiten dienst gesteld, ze was toen slechts 17 jaar oud. De loc is in 1981 voor een periode van tien jaar in bruikleen bij de SSN gekomen, en in 1991 definitief overgenomen. Gezien haar unieke constructie is deze loc terecht een topobject van de SSN!

 
Totaal 1997 objecten.