Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle Daten über die holländischen Museumsfahrzeuge.

Willkommen auf der Homepage über die holländischen Museumseisenbahnfahrzeuge!

Diese Homepage wird durch eine unabhängige Gruppe von Eisenbahnfreunden betrieben. Das Ziel der Homepage ist, eine komplette und durchsuchbare Datenbank zu erstellen, die alle niederländischen Museumseisenbahnfahrzeuge enthält.

So entsteht eine übersicht aller in Holland erhaltenen Museumsfahrzeuge.

Diese Homepage verfolgt keine kommerziellen Absichten und wird durch mehrere Verwalter erstellt und betrieben.

Jeder Verwalter ist für seinen Teil der Seite selbst verantwortlich.

Anmerkungen, Korrekturen und / oder Ergänzungen zu unserer Homepage schätzen wir sehr. Wenn Sie uns eine e-Mail schicken, bekommen Sie immer eine Antwort (meistens auch auf Deutsch).

Spitzenklasse von der Stoomtrein Katwijk Leiden

topobject topobject

Aan het eind van de 18e eeuw brak voor Nederland het stoomtramtijdperk aan. Vele kilometers stoomtramlijn werden aangelegd en het oosten van Gelderland was geen uitzondering hierop.

Echter, waar in de meeste regio's werd gekozen voor meterspoor of normaalspoor werd in Oost Gelderland gekozen voor smaller spoor, en wel het 750mm spoor. Dit spoor werd, op een enkele uitzondering na, voor alle stoomtramwegen in Oost-Gelderland gebruikt.

Helaas kwamen veel van de Stoomtramwegen in Oost-Gelderland in de twintiger jaren van de vorig eeuw in de financiële problemen, en daarom werden, onder druk van de overheid, alle lijnen samengevoegd onder de noemer Geldersche Tramweg Maatschappij, een bedrijf dat pas in 1957 de laatste smalspoorlijn opheft.

De locomotief die de laatste ritten met stoom heeft gereden op het traject Doetinchem-Doesburg is bewaard gebleven bij het Nationaal Smalspoormuseum te Valkenburg, Zuid-Holland, samen met een goederenwagon en een rijtuig.


 
Totaal 1674 objecten.