Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Dinner car Buf 501 van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

R. de Water

NameSHM B501
ManufacturerSHM "Replica" (Frame op basis van wagon type Kls, casco opbouw geleverd door de firma Tosec)
Year build2019
Gauge1435 mm
LocationHoorn
Ready for service?ja
Max. speed80 km/h
Orig. ownersNS
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

Een indrukwekkende verschijning met een bijzonder verhaal. Zo kun je rijtuig 501 zonder meer noemen. Conservatoren, vrijwilligers en stagiairs van de Museumstoomtram hebben vijf jaar gewerkt aan de technische ontwikkeling en bouw van dit eerste ‘Replicarijtuig’. De reconstructie is financieel mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. Op 25 oktober 2019 maakte het zijn eerste rit naar Medemblik.
 
Reconstructie
Rijtuig 501 is een reconstructie, gebaseerd op de rijtuigen serie C228-297 van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Hun levensloop begint spectaculair: In hun eerste jaren zouden deze balkonrijtuigen zelfs als hoofdspoorrijtuig tot onder andere Parijs hebben gereden. Maar, lang duurde deze rol als ‘Thalys avant la lettre’ bepaald niet. Ze waren meer geschikt voor het vervoer op lokaalspoor- en later tramlijnen en zo waren ze vanaf het prille begin in 1887 onder andere te zien op de lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik.
 
Van een ‘perfecte replica’ is geen sprake, omdat het nieuwe rijtuig iets groter is en anders van constructie. Een ‘zo nauwkeurig mogelijke interpretatie’ is een betere typering. Met name in de afwerking komt het tot in de details overeen met het oorspronkelijke rijtuig, waarbij het geheel bovendien voldoet aan de veiligheidseisen van onze tijd

Data maintained by:
W. Adriaanse, email: wadriaanse1985(a)gmail.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure