Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Locomotive 119 van the Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

234
NameJean-Claude
TractionDiesel
ManufacturerMoteurs Moës, Waremme
Type2AL
Works number13201171
Year build1935
Gauge600 mm
LocationDronten
Ready for service?ja
Weight4,00 ton
ClassificationB
Traction details
Orig. owners1935 Framatec (Société Française des Matériels et Techniques Appliquées), Dinozé (F) / 1989 Frankfurter Feldbahn Museum, Frankfurt-Main (D) / 2019 A.Bongaards, Amsterdam
Historical numbersD9 (Frankfurter Feldbahn Museum)
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verfügbar

MOËS / S.A.MOTEURS MOËS, WAREMME (B)

Les Ateliers Moës Frères Waremme, opgericht in 1904 te Waremme,  houden zich bezig met het ontwerpen en de produceren  van verbrandingsmotoren. In eerste instantie benzinemotoren,  later ruwe oliemotoren van het semi-dieseltype, en in de jaren ’30 begint onder de naam Moës Diesel de ontwikkeling van de Moës twee- en  viertakt dieselmotoren.
De motoren vinden hun weg naar allerlei industrieën, de nijverheid en landbouw, groeves en kolenmijnen. De motoren worden gebruikt  als aandrijving van allerlei machines en voertuigen en als scheepsmotoren voor de binnenvaart en visserij. Daarnaast vervaardigde Moës een divers scala aan motorlocomotieven voor smal- en normaalspoor, voor zowel bovengronds als ondergronds gebruik in de aannemerij, (steen)industrie kolenmijnbouw.
Moës motoren werden met name verkocht in België, Frankrijk, Nederland, Italië, Afrika en Azië. In 1967 eindigt de actieve productie door Moës Diesel als het bedrijf verkocht wordt. Anno 2019 bestaat Moës Diesel nog steeds, het bedrijf legt zich toe op de handel in o.a. generatoren.
Voor een uitgebreide geschiedenis van Moës, een overzicht van haar producten en de complete Moës collectie van de Decauville Spoorweg Museum/Expo*Moës*M.E.C zie:

http://www.moteurs-moes.net 

 

Links

Data maintained by:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure