Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Other 964/2 - Rongenwagen/Ketelwagen van the Decauville Spoorweg Museum - DSM

TypeRongenwagen ook wel ketelwagen genoemd vanwege gebruik in Impregneerketels. Met bijbehorende weegbrug (Inv.Nr. 964/1)
Year build1960 (ca.)
Gauge600 mm
LocationDepot Lelystad
Ready for service?ja
Classification2
Orig. ownersForeco Impregneerbedrijf, Dalfsen
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

FABRIKANT


Vanwege het ontbreken van enige identificatie helaas onbekend.


TYPE


De wagen is een simpele rongenwagen of ook wel ketelwagen genoemd, vanwege het gebruik in impregneerketels. De wagens werden bewogen met kabeltractie waarvoor er haken aan de lorrie zijn bevestigd.


GESCHIEDENIS


Het impregneerbedrijf FORECO te Dalfsen had (heeft?) een klein 600mm lorrie-emplacement op hun terrein. Vanaf de houtopslag lopen kaarsrechte sporen de impregneerketels in. Het spoor liep via een weegbrug. We waren voornamelijk in deze bijzondere lorrieweegbrug geïnteresseerd en die hebben wij ook compleet mogen uitbouwen. Dat uitbouwen hebben we gedaan op een ijs- en ijskoude winterdag en het was vanwege die kou een van de meest memorabele demontageacties in de geschiedenins van onze club... De weegbrug stond al compleet opgesteld in de loods te Bruchem en staat nu in opslag in Harskamp. Om een compleet plaatje te laten zien mochten wij ook een oude, niet meer geheel bedrijfsvaardige wagen meenemen.


HUIDIGE STAAT / TOEKOMST / MUSEALE STATUS


Als compleet plaatje is deze weegbrug met lorrie een bijzonderheid. Het geheel is geconserveerd in de gebruikte staat. We hopen deze combinatie in de toekomst in de lorrieloods te kunnen opstellen.

Data maintained by:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure