Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Battery-electric railcar 39 van de Gelderse Smalspoor Stichting (GSS)

(c) Allard Rogier van Ravesteijn

TractionElectric
ManufacturerHaWe BV, Bergschenhoek
Type1100/46E6
Works number27-6
Year build1977
Gauge700 mm
LocationHeteren
Ready for service?ja
ClassificationB-el
Orig. ownersv/d Marel 's Gravenzande
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

De firma HaWe (Herman Wooning) te Bergenschehoek is een firma die al tientallen jaren actief is in de wereld van de tuindersbenodigdheden en bestaat nog steeds, alhoewel ze geen smalpoorproducten meer levert. Dit type wagen is een simpele en goedkope oplossing om in en buiten de kassen diverse tuinbouw producten te vervoeren.


Deze wagen wordt voortbewogen door een electromotor die via een ketting een van de assen aandrijft, en een tweede ketting drijft via de ene as de andere as aan. De electromotor wordt via een tweetraps weerstandsregeling gevoed vanuit een aantal accu's, welke weer kunnen worden geladen via een laadapparaat welke zich ook op de wagen bevindt. Ondanks zijn uiterlijk is de wagen best sterk en kan makkelijk een of twee beladen wagens trekken.


Toen de lorrie bij de GSS binnenkwam in 2004 was de uiterlijke toestand matig. Ook was het aandrijftandwiel gebroken en de zoektocht naar een vervanger leverde weinig op. Wel is de lorrie uiterlijk gerestaureerd, zodat de lorrie het gebruik van smalspoor in de tuinderij goed kon uitbeelden. Begin 2010 is de technische revisie weer opgepakt en is een nieuw aandrijftandwiel vervaardigd. Sinds juli 2010 is de lorrie weer bedrijfsvaardig.

Links

Data maintained by:
Rogier Bennebroek, email: rogier.bennebroek(a)nmld.nl
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure