Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Eerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers (EDS)

Gegründet 1986
Spurweite     700 mm
Länge der Strecke 2 x 2, Km
Homepage Homepage von EDS (externe link)
  timetable from EDS (externe link)
Adressen Bezoekadres:

Veenpark, de wereld van veen
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum

Postadres (EDS):
Verl. Oosterdiep WZ 45
7884 TM Barger-Compascuum
Telefoon:
0591 32 44 44
This text is not yet available in English

In het voorjaar van 1986 werd de “Eerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers” opgericht met als doel het restaureren van twee smalspoor industrie-stoomlocjes.

Deze locomotieven rijden in het “Veenpark” de treintjes die bezoekers van het openluchtmuseum door het park vervoeren naar twee verschillende bestemmingen.


Op station Berkenrode, het voormalige tramstation van Emmen, kunt u kiezen tussen twee treintjes. Trein 1 wordt in het hoogseizoen meestal gereden door een stoomloc en voert u naar halte “Oale Compas” waar u het leven van de veenstekers kunt aanschouwen door in een nagebouwd plaggendorp rond te lopen. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen in de krappe behuizing van deze mensen. Rijdt u door, dan komt u in een jonger dorp, waar ook weer een halte is. Hier kunt u een broodje bij de bakker halen, meel van de molenaar kopen, Oudhollands snoep proeven bij het snoepwinkeltje en nog veel meer ambachtelijke dingen doen.

Neemt u trein 2, dan wordt u door een dieseltreintje naar het veengebied gebracht, waar elke dag ouderwets turf gestoken wordt. Tijdens deze rit wordt informatie gegeven over veen en het afgraven ervan.

Daten verwalted durch:
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.