Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Eerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers (EDS)

Oprichting 1986
Spoorwijdte     700 mm
Lengte traject 2 x 2, Km
Homepage Homepage van EDS (externe link)
  Dienstregeling van EDS (externe link)
Adressen Bezoekadres:

Veenpark, de wereld van veen
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum

Postadres (EDS):
Verl. Oosterdiep WZ 45
7884 TM Barger-Compascuum
Telefoon:
0591 32 44 44

In het voorjaar van 1986 werd de “Eerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers” opgericht met als doel het restaureren van twee smalspoor industrie-stoomlocjes.

Deze locomotieven rijden in het “Veenpark” de treintjes die bezoekers van het openluchtmuseum door het park vervoeren naar twee verschillende bestemmingen.


Op station Berkenrode, het voormalige tramstation van Emmen, kunt u kiezen tussen twee treintjes. Trein 1 wordt in het hoogseizoen meestal gereden door een stoomloc en voert u naar halte “Oale Compas” waar u het leven van de veenstekers kunt aanschouwen door in een nagebouwd plaggendorp rond te lopen. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen in de krappe behuizing van deze mensen. Rijdt u door, dan komt u in een jonger dorp, waar ook weer een halte is. Hier kunt u een broodje bij de bakker halen, meel van de molenaar kopen, Oudhollands snoep proeven bij het snoepwinkeltje en nog veel meer ambachtelijke dingen doen.

Neemt u trein 2, dan wordt u door een dieseltreintje naar het veengebied gebracht, waar elke dag ouderwets turf gestoken wordt. Tijdens deze rit wordt informatie gegeven over veen en het afgraven ervan.

Data beheerd door:
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.