Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc 11 van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

2
TractievormBenzine
FabrikantLister & Cie. Societe Anonyme, Landen (B) / Lister &Co, Ltd., Dursley (GB)
TypeR
FabrieksnummerL873
Bouwjaar1928
Spoorwijdte600 mm
StandplaatsMechanisch Erfgoed Centrum, Dronten
Bedrijfswaardignee, in revisie
AsindelingB-bm
Oorspr.eigenaarsSteenfabriek ? (B) / Frateur Spoorweghandel, Boom (B)
      

Een nieuwe aanwinst voor het museum. De locomotief is afkomstig uit de boedel van spoorweghandel Frateur te Boom, Belgie.


Het betreft een Lister Railtruck, gebouwd iets voor of in 1928. Lister bouwde, tot in de jaren '60 zogenaamde Autotrucks, kleine 3 wielige wegvoertuigen met benzinemotor, later dieselmotoren, in allerlei uitvoeringen voor allerlei toepassingen. Aan dezelfde productielijn, werden de Railtrucks gemaakt, kleine locomotiefjes die vooral in Engeland hun weg naar allerlei industrieen vonden. Verrassend genoeg werden de vroegere trucks niet met Lister motoren maar met een benzinemotor van J.A. Prestwich Industries of J.A.P. geleverd. Er is ons niet bekend of er ook Railtrucks naar Nederland zijn geleverd, uit de overgebleven incomplete Lister Auto/Railtruck leverlijsten blijkt dat voorlopig niet.


Op een Engelse Railtruck site wordt de in Engeland bewaarde RT met No. L962 uit 1928 vermeld als de oudste railtruck ter wereld. Omdat ons, al die jaren in het verborgene bewaarde en dus tot nu toe onbekende locje het nummer L873 heeft moet dat feit nu dus worden bijgesteld. In Engeland is er een klein aantal vroege exemplaren bewaard maar niet een met een (origineel) houten zitje. Heel bijzonder is ook dat in het fraaie gegoten front niet het gebruikelijke 'Lister & Co., Dursley' staat gegoten maar 'Lister & Cie., Societe Anonyme, Landen, Belge'. Het zou kunnen gaan om een Belgische licentiebouw maar het fijne hiervan zijn we nog aan het uitzoeken. Geleverd werd de loc blijkens een klein koperen plaatje via handelaar Brevet. Er ontbreken een aantal onderdelen maar de loc is, zeker gezien haar ouderdom, in een behoorlijk originele staat. Zeker is dat het al met al ook hier een grote, en in onze contreien zeldzame bijzonderheid betreft.


Dit locomotiefje is een vertegenwoordiger van een benzinemotorlocomotief waarvan we er nog geen in de collectie hadden.. Het is een prachtig locomotiefje voor evenementen, want het is klein, speciaal en een aanhanger is voldoende om het machientje te transporteren.


Het locje moet geheel worden schoongemaakt, nagezien en gerepareerd, maar blijft,


(zoals van ons gewend uiteraard) in haar huidige authentieke toestand bewaard.

Data beheerd door:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.