Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc 101 van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

2
TractievormDiesel
FabrikantMoës / Moës Diesel, Waremme (B)
TypeBL1
Bouwjaar1955 (ca.)
Spoorwijdte600 mm
StandplaatsMechanisch Erfgoed Centrum, Dronten
Bedrijfswaardignee
Gewicht2,5 ton
AsindelingB-dm
Tractiedetails

Op dit moment heeft de loc geen motor

Oorspr.eigenaarsSteenfabriek Rumst (B) / Handelsonderneming P. v/d Marel / 1994 A. Bongaards, Amsterdam
Hist. nummers12
      

MOËS DIESEL - WAREMME (B)


zie:

http://www.moteurs-moes.net

TYPE


GESCHIEDENIS


Onze loc komt waarschijnlijk bij een Belgische steenfabriek te Rumst vandaan die een grote vloot loc's bezat. De loc heeft een opgeschilderd nummer 12... Een aantal Moës loc's van het zelfde type duiken een aantal jaren geleden op bij een liefhebber in Engeland, ook met dezelfde opgeschilderde nummers. Van deze loc's is het bekend dat ze afkomstig zijn van de steenfabriek Rumst zodat we vermoeden dat onze Moës ook datzelfde verleden heeft...

Een aantal jaren geleden wordt de loc -samen met een andere Moës van hetzelfde type- op bij smalspoorhandelaar v/d Marel ontdekt. Deze heeft de loc's vermoedelijk via smalspoorhandelaar Frateur in Boom (B) in Belgie gekocht.

Een vroegere DSM medewerker koopt de loc en demonteerd helaas vrijwel meteen de originele DEUTZ 2 cilinder motor om deze te ruilen met een oude DIEMA dieselmotor.

De loc komt in priveeigendom na ruiling met een grote kolomboormachine.

 

HUIDIGE STAAT / TOEKOMSTPLANNEN / MUSEALE STATUS

 

Momenteel staat de loc zonder motor tentoon gesteld in de Expo Moës in het Mechanisch Erfgoed Centrum te Dronten..

 

MUSEUM MOTEURS MOËS

Het nieuw opgerichte Museum Moteurs Moës is onderdeel van het Decauville Spoorweg Museum en beheerd vanaf 2018 de unieke collectie Moës motoren en smalspoorlocomotieven van het DSM.  De collectie omvat op dit moment negen motorlocomotieven, drie stationaire motoren, een scheepsmotor, twee motorpompsets en een dieselmotor heimachine.  Naast de motoren en locomotieven is er ook een bescheiden, maar groeiende verzameling van historische gegevens, objecten, documenten en foto's die de geschiedenis en de producten van de Ateliers Moteurs Moës belichten. Ter ondersteuning van het museum en het verhaal is een website gemaakt:

www.moteurs-moes.net

De MOËS collectie wordt de komende jaren tentoon gesteld in het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten onder de naam EXPO * MOËS * M.E.C.

 

Links

Data beheerd door:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.