Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Rijtuig 21025 van Stoom Stichting Nederland (SSN)

© Dhr. Jo Roesen

FabrikantBaume & Marpent
TypeK1A
Bouwjaar1934
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsRotterdam Noord Goederen
Bedrijfswaardignee, in revisie
Gewicht51 ton
Lengte o/b23,32 m
Asindeling2`2`
Max. snelheid140 km/h
Oorspr.eigenaarsNMBS/SNCB, Vennbahn
Hist. nummers21025, 50 88 18-40.
      

Dit rijtuig stamt uit de begin jaren 30. Het rijtuig heeft 64 zitplaatsen verdeeld over 2 gedeeltes, rokers en niet rokers, te herkennen aan de kleur van het fluweel, groen en rood, beide afdelingen beschikken over een gesloten coupe met 6 zitplaatsen. Daarnaast bieden beide balkons plaats aan 6 zitplaatsen d.m.v. gestoffeerde klapzitjes.


De rijtuigen zijn tot aan het eind van de jaren '80 ingezet, voornamelijk bij militaire en extra treinen. De SSN was al geruime tijd op zoek naar passende rijtugen, omdat huren van passende rijtuigen steeds moeilijker en duurder werd. Eind 1990 kocht de SSN 5 rijtuigen van dit type aan, die sindsdien de SSN-standaardstam vormen, samen met het mitroparijtuig. Dit rijtuig is afkomstig van de Vennbahn ( B ) en is door de SSN overgenomen nadat de Vennbahn al haar activiteiten had gestaakt.


Dit rijtuig heeft toelating in Nederland. In tegenstelling tot de andere rijtuigen heeft dit rijtuig geen toelating in Duitsland. Ook zijn de rijtuigen al op Belgische en Luxemburgse sporen ingezet geweest.


Met dank aan P.A.N. Esseling

Data beheerd door:
Tim Goorman, email: timgoorman(a)gmail.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.