Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Restauratie rijtuig 4129-41 van de Miljoenenlijn - Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)

1

Copyright www.locaalspoor.nl

2
NaamPullman
FabrikantMetropolitan Cammell Carriage & Wagon Co Ltd Birmingham
Bouwjaar1927
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsSimpelveld
Bedrijfswaardigja
Status NRRB
Gewicht54 ton
Lengte o/b34,45,2 m
Asindeling2'2
Max. snelheid120 km/h
Oorspr.eigenaarsWagon Lits, DSM
Hist. nummersPullmann 4129
      

De Pullman 4129 werd in 1927 door Metropolitan Cammell in Birmingham gebouwd. Voor en na de tweede wereldoorlog liep dit rijtuig mee in de beroemde 'Etoille du Nord' tussen Parijs, Brussel en Amsterdam.

Van 1931 tot 1937 heeft de 4129 ook in de binnenlandse dienst gereden tussen Amsterdam en Vlissingen.

In 1962 werd de 4129 door DSM gekocht van Wagon Lits. Het rijtuig werd in de jaren 60 en 70 door DSM gebruikt om belangrijke gasten rond te rijden over het toen nog zeer uitgebreide eigen spoorwegnet. Daartoe is ook één van de kopeinden omgebouwd. De vouwbalg is aan deze zijde verwijderd en de gehele wand is vervangen door een groot raam.

Na inkrimping van het eigen railnet kwam het rijtuig nog maar sporadisch uit de stalling. De laatste keer dat dat gebeurde was bij de viering van 150 jaar spoorwegen in Nederland. Bij die gelegenheid bracht de NS het interieur van de 4129 terug in de oorspronkelijke staat en werd de beschildering weer in de originele Wagon Lits-kleuren gespoten (crème/donkerblauw).


Na de feestelijkheden van 150 jaar spoorwegen was de DSM op zoek naar een nieuwe bestemming voor het rijtuig. Toen de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij werd opgericht leek dit DSM een goede mogelijkheid om het rijtuig zinvol te kunnen onderbrengen.

Op vrijdag 7 juni 2003, daags voor de stoomtreindagen, werd door de directie van DSM in het kader van het 100-jarig bestaand van dit bedrijf het Pullmanrijtuig definitief geschonken aan de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij.

Data beheerd door:
David Merz, email: david.merz(a)miljoenenlijn.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.