Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

Oprichting 1969
Spoorwijdte     1435 mm
Lengte traject 21 Km
Homepage Homepage van de SHM (externe link)
  Dienstregeling van de SHM (externe link)
Adressen Van Dedemstraat 8
1624 NN Hoorn
Telefoon 0229 214862
E-mail info@museumstoomtram.nl

De Stoomtram als museum . . .

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het officieel geregistreerde museum dat de geschiedenis van de stoomtram in Nederland en de rol, die het plattelandsrailvervoer in de ontwikkeling van ons land tussen 1879 en 1966 heeft gespeeld, belicht.

De Museumstoomtram verwerft, restaureert en beheert daartoe een collectie, die in haar geheel dit beeld vertegenwoordigt.

Deze collectie, met authentiek Nederlands stoomtrammaterieel, de lokaalspoorlijn Hoorn-Medemblik met de gebouwen, seininrichtingen, voorwerpen en documentatiemateriaal, vormt de basis voor een historisch verantwoorde en toeristisch attractieve presentatie. In de presentatie wordt het tijdsbeeld anno 1926 als leidraad gebruikt.

Om dit beeld uit te dragen besteedt het Museum heel veel aandacht aan goederenvervoer, postvervoer en de aankleding van de stationsgebouwen langs de lijn. Tijdens verschillende evenementen, waaronder Vakantieattractief, kunt u een rit beleven in de authentieke historische Nederlandse stoomtramrijtuigen. U ziet onderweg reizigers in klederdracht, de postconducteur laat u in zijn postbagagewagen zien hoe hij tijdens de rit de post sorteert en stempelt en op de stations zijn handarbeiders aanwezig die de goederen verwerken die net met de tram zijn aangekomen. De stationschef bedient de seinen op de stations en zij geven met fluit en spiegelei het sein dat de tram mag vertrekken. Alles om u te laten zien hoe men reisde in de tijd dat uw (over)grootouders jong waren!

Data beheerd door:
W. Adriaanse, email: w_adriaanse(a)zonnet.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.