Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc 5 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

1

Loc 5 na revisie © R. de Water

2
NaamSHM 5 Enkhuizen
TractievormStoom
FabrikantSociété de La Meuse, Sclessin-Liège (B)
TypeIndustrielocomotief, La Meuse 32t
Fabrieksnummer3252
Bouwjaar1929
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsHoorn
Bedrijfswaardigja
Status NRRB
Gewicht32 ton
Lengte o/b7,7 m
AsindelingCn2t
Max. snelheid35 km/h
Tractiedetails

Walschaert stoomverdeling

Oorspr.eigenaarsNederlandse Stikstof Maatschappij te Sluiskil (NSMS)
Hist. nummersNSMS 1, MBS 5
      

Stoomlocomotief SHM 5 Enkhuizen

In 1929 bouwde Société de La Meuse (Sclessin-Liège, België) 1 industrielocomotief type 32t voor de Nederlandse Stikstof Maatschappij te Sluiskil (NSMS), alwaar de loc onder nummer 1 in dienst kwam. In totaal bouwde La Meuse 46 van dit type locomotieven.


De NSMS 1 is tot 1971 in dienst geweest waarna de loc buiten dienst is gesteld. De loc werd als eerste verworven door de Museum Buurt Spoorweg (MBS) alwaar de loc werd opgenomen in de collectie onder het nummer 5. In 1972 is de MBS 5 geruild met de Tramweg Stichting (TS) voor het 4-assige lokaalspoorrijtuig C405, nu in dienst als MBS C905. Hierdoor kwam de loc in bezit van de TS, welke de loc onderbracht bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM).


Bij de Museumstoomtram kwam de loc vanaf 1972 in dienst onder het (MBS) nummer 5 en kreeg de naam 'Sluiskil'. De SHM 5 wordt vooral gebruikt voor de zwaardere en lange Boottrams, waarvoor de loc zeer geschikt is. Tevens is de loc voorzien van trambuffers en koppelingen, waardoor deze ook dienst kan doen (zonder tussenkomst van koppelwagens) met de collectie historisch Nederlandse tramrijtuigen en goederenwagens. In combinatie met het trammaterieel is het een aparte verschijning, mede door de brede en 'logge' loc in combinatie met het smallere trammaterieel.


In 1991 onderging loc 5 een grote revisie in de werkplaats van de Museumstoomtram in Hoorn. Tijdens de revisie is alles nagekeken en waarnodig vervangen of gerepareerd, waarbij ook onder andere een geheel nieuw gebouwde ketel is geïnstalleerd. Tot 1999 was de SHM 5 bekent onder de naam 'Sluiskil', maar in dit jaar kwam daar verandering in. De loc werd omgedoopt tot de 'Enkhuizen', dit om de band met deze gemeente te benadrukken.

Geschiedenis

1929-1971    In dienst bij NSMS
1972    Verkocht aan MBS
1972    Geruild met TS, ondergebracht bij SHM
1991    Grote revisie inclusief vervangen van ketel
1999    Vanaf dit jaar draagt de loc de naam 'Enkhuizen'
2012   Revisie, nieuwe vlampijpen en waterbakken

 

Links

Data beheerd door:
W. Adriaanse, email: w_adriaanse(a)zonnet.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.