Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc 119 van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

1

23456
TractievormDiesel-mechanisch
FabrikantMoës / S.A. Moteurs Moës, Waremme
Type2AL
Bouwjaar1938
Spoorwijdte600 mm
StandplaatsDronten
Bedrijfswaardignee, revisie gepland
Gewicht3,40 ton
AsindelingB
Vermogen20 PK (14,7 kW)
Tractiedetails
Oorspr.eigenaarsBedrijf …..? (B) / Frateur, Boom (?) (B) / Beekse Bergen, Hilvarenbeek / Autotron, Drunen / Industrieel Smalspoor Museum, Erica / A. Bongaards, Amsterdam
      

MOËS / S.A.MOTEURS MOËS, WAREMME (B)

Les Ateliers Moës Frères Waremme, opgericht in 1904 te Waremme,  houden zich bezig met het ontwerpen en de produceren  van verbrandingsmotoren. In eerste instantie benzinemotoren,  later ruwe oliemotoren van het semi-dieseltype, en in de jaren ’30 begint onder de naam Moës Diesel de ontwikkeling van de Moës twee- en  viertakt dieselmotoren.
De motoren vinden hun weg naar allerlei industrieën, de nijverheid en landbouw, groeves en kolenmijnen. De motoren worden gebruikt  als aandrijving van allerlei machines en voertuigen en als scheepsmotoren voor de binnenvaart en visserij. Daarnaast vervaardigde Moës een divers scala aan motorlocomotieven voor smal- en normaalspoor, voor zowel bovengronds als ondergronds gebruik in de aannemerij, (steen)industrie kolenmijnbouw.
Moës motoren werden met name verkocht in België, Frankrijk, Nederland, Italië, Afrika en Azië. In 1967 eindigt de actieve productie door Moës Diesel als het bedrijf verkocht wordt. Anno 2019 bestaat Moës Diesel nog steeds, het bedrijf legt zich toe op de handel in o.a. generatoren.
Voor een uitgebreide geschiedenis van Moës, een overzicht van haar producten en de complete Moës collectie van de Decauville Spoorweg Museum/Expo*Moës*M.E.C zie:

http://www.moteurs-moes.net 

TYPE

Het betreft een heel zeldzaam type Moës locomotief. Net als onze locomotief NR. 118 uit Frankfurt is het een type 2AL, dus met een watergekoelde 2 takt, 2 cilinder A motor maar de locomotief is -op de motor na- verder volledig anders. Een Moës fabrieksplaatje zit er niet op maar op het fabrieksplaatje van de radiateur is een bouwjaar ingeslagen, 1938.

 

GESCHIEDENIS

De locomotief is overgenomen van het Industrieel Smalspoor Museum in Erica. Waar de locomotief in eerste instantie is ingezet is niet bekend. Na haar actieve carriere in deBelgische industrie beland de locomotief bij recreatiepark "De Beekse Bergen" in Hilvarenbeek bij Tilburg. Zeer waarschijnlijk is de locomotief samen met nog een aantal Moës locomotiefjes tweede hands door Frateur in Boom (B) geleverd. Waarschijnlijk Frateur bouwde ook rijtuigen voor de Beekse Bergen en bouwt een cabine op de 2AL.De treintjes werden ingezet voor een ritje voor bezoekers op een spoortje door een dennebos.

De locomotief en een aantal rijtuigen belanden vervolgens bij het Autotron in Drunen waar de 2AL in een grasveld wordt opgesteld. Van daar komt de locomotief in de collectie van het ISM terecht, wij hebben de loc in ruil verkregen en ze maakt nu permanent deel uit van de Expo Moës collectie.

Al een aantal jaar geleden hebben we twee originele Beekse Bergen rijtuigen kunnen overnemen van de museumsteenfabriek in Losser en daarmee kunnen we het originele Beekse Bergen treintje, ca. 40 jaar na dato weer samenvoegen.

 

MUSEUM MOTEURS MOËS

Het nieuw opgerichte Museum Moteurs Moës is onderdeel van het Decauville Spoorweg Museum en beheerd vanaf 2018 de unieke collectie Moës motoren en smalspoorlocomotieven van het DSM.  De collectie omvat op dit moment tien motorlocomotieven, drie stationaire motoren, een scheepsmotor, twee motorpompsets en een dieselmotor heimachine.  Naast de motoren en locomotieven is er ook een bescheiden, maar groeiende verzameling van historische gegevens, objecten, documenten en foto's die de geschiedenis en de producten van de Ateliers Moteurs Moës belichten. Ter ondersteuning van het museum en het verhaal is een website gemaak, zie de onderstaande link.
De MOËS collectie wordt de komende jaren tentoon gesteld in het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten onder de naam EXPO * MOËS * M.E.C.

 

 

Links

Data beheerd door:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.