Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Loc 55 van de Gelderse Smalspoor Stichting (GSS)

1

GSS loc 55 vlak na de restauratie. (c) Robin Jansen

23
NaamLouise
TractievormDiesel
FabrikantVEB Lokomotivbau Karl Marx Babelsberg (LKM)
TypeNS2f
Fabrieksnummer248723
Bouwjaar1955
Spoorwijdte700 mm
StandplaatsHeteren
Bedrijfswaardigja
Gewicht6,5 ton
Lengte o/b3,150 m
AsindelingB-dm
Vermogen37 PK (27,2 kW)
Max. snelheid17 km/h
Oorspr.eigenaarsPapierfabriek Carolathal (D) , Rheinisches Industriebahn Museum Keulen (D)
      

Begin januari 2008 heeft de GSS deze loc aan de collectie kunnen toevoegen. Het is een bijzonder exemplaar (er is van dit type slechts 1 ander exemplaar in Nederland), helemaal omdat de loc origineel is gebouwd voor 700mm spoor. De normale loc's van dit type kunnen op maximaal 600mm spoor rijden en zijn ivm het frame niet om te sporen naar de 700mm spoorbreedte waar de GSS op rijdt. Deze loc is slechts één van de weinige 700mm loc's van dit type.


De loc is overgenomen van het RIM in Keulen, in verband met het overlijden van de toenmalige eigenaar. De uiterlijke status van de loc was matig te noemen, maar gelukkig is de loc in de loop der jaren wel technisch onderhouden. Ook heeft de loc vlak voor de Wende een uitgebreide revisie gehad, terwijl de loc daarna slechts 200 draaiuren heeft gehad. De loc is dan ook geheel compleet en technisch in goede staat. Na de binnenkomst van de loc is de loc nauwkeurig geinspecteerd, gesmeerd etc. Vervolgens is geprobeerd of de loc wilde starten en jawel, na 19 jaar (!) stilstand, sloeg de motor zonder problemen aan en na het bedienen van de versnellingsbak werd duidelijk dat de loc nog bedrijfsvaardig is (zie tweede grote foto)!


Sindsdien zijn diverse technische werkzaamheden aan de loc gedaan en is de loc geheel bedrijfsvaardig. De loc wordt vaak ingezet voor personen- en werktreinen. Ondanks dat het een forse loc is qua afmeting en gewicht is een NS2f een hele soepele en makkelijk te bedienen machine. Het uiterlijk is tussen de bedrijven door aangepakt en sinds juli 2010 is de loc in de originele kleuren te zien.


De naam 'Louise' heeft de loc gekregen toen zij nog bij de papierfabriek werkte. Het is de bedoeling dat er in de cabine van de loc een naamplaat wordt bevestigd met deze naam.

Data beheerd door:
Rogier Bennebroek, email: rogier.bennebroek(a)nmld.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.