Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Rijtuig NS RD 7659 van Stichting Het Nederlands Spoorwegmuseum (SpM)

1

Foto: Thom Geerdink 21-06-2020

23
FabrikantFa J.J. Beijnes, Koninlijke Fabriek van Rijtuigen en Spoorwagens, Haarlem
TypePlan D / WRD
Bouwjaar1951
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsBlerick
Bedrijfswaardignee
Gewicht48 ton
Lengte o/b22,500 m
Asindeling2'2'
Max. snelheid140 km/h
Oorspr.eigenaarsNederlandse Spoorwegen (NS), Stoomstichting Nederland (SSN)
Hist. nummersRD 7659, 51 84 87-40 111-0
      

Het gecombineerde restauratie- en bagagerijtuig is in 1951 nieuw voor NS. De rijtuigtypes worden gecombineerd omdat zowel de individuele restauratierijtuigen als de bagagewagens een forse overcapaciteit hebben. Uit oogpunt van de exploitatie is een combinatie voordeliger.

Het gecombineerde rijtuig zet NS ook in voor internationaal vervoer. Aan boord bevinden zich een bar en een keuken. In de keuken is een kolenfornuis, een ijskast, een aanrecht en een bergruimte. In de restauratieruimte is plaats voor 15 reizigers. Verder heeft het rijtuig een conducteurafdeling, een telefooncel voor de draadloze treintelefoon (die er nooit is gekomen) en een ruimte voor een informatrice (die er evenmin heeft gezeten). In 1954 wordt de restauratieruimte vergroot tot 23 zitplaatsen. Dit gaat ten koste van de bar en de informatriceafdeling. De telefooncel blijft als lege, afgesloten ruimte bestaan. In het andere deel van het rijtuig is een grote afsluitbare bagageruimte.

Na jaren vertoeft te hebben in de opslag van het Spoorwegmuseum te Blerick is in 2019 begonnen met de restauratie van het rijtuig waardoor het in Juni 2020 weer te zien zal zijn als pronkstuk in de tentoonstelling 'Tosti’s, Truffels en Treinen'

Data beheerd door:
Thom Geerdink, email: Thom.Geerdink(a)ziggo.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.