Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Postwagen 5 (LD 5) van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

Foto: Copyright Wouter Adriaanse

NaamNCS LD 5
FabrikantAllan & Co´s Koninklijke Nederlandsche Fabrieken van Meubelen en Spoorwegmaterieel N.V., Rotterdam
TypePostwagen
Bouwjaar1914
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsHoorn
Bedrijfswaardignee
Asindeling2
Oorspr.eigenaarsNoorder Centraal Spoorweg (NCS) / Nederlandse Spoorwegen (NS)
Hist. nummersNCS LD 5, NS PDt 205
      

Postwagen NSC LD 5 van de Zuiderzeestoomtram

In december 2004 werd naast een boerderij in Middelie (in Noord-Holland bij Purmerend) de wagenbak van een postbagewagen van de vroegere Zuiderzeestoomtram (ZZ) van de Nederlandsche Centraal Spoorweg (NSC) ontdekt. Volgens de nog orginele fabrieksplaat gaat het om de LD 5.


Op 6 oktober 1914 opende de NSC de zijtak Kamperstraatweg-De Zande-Kampen Zuid, van de Zuiderzeestoomtram. Voor deze lijn bestelde de NSC nieuw materieel, te weten: 2 vier-assige personenrijtuigen BC 5-6 en 2 postbagegewagens LD 5-6. De gehele bestelling ging naar Allan in Rotterdam.


Postbagegewagen LD 5 had een postafdeling van ruim 2,75 m lengte en een bagageafdeling van 3,575 m. De postafdeling had, in tegenstelling tot bij de meeste bedrijven, aan de zijkant een schuifdeur. Na sluiting van de Zuiderzeestoomtram op 1 september 1931 werd de LD 5 door de NS overgebracht naar de tramlijn Kwadijk-Edam-Volendam. Tevens nummerde de NS de wagen volgens het NS-systeem om naar PDt 205. Toen ook hier op 15 mei 1933 het reizigersvervoer werd opgeheven werd de wagen verkocht aan de sloop.


De Museumstoomtram bezit nu dus twee NCS rijtuigen van de ZZ: personenrijtuig BC 6, die beter bekent staat als de Gooische 21 en uiteraard postbagewagen LD 5.


Geschiedenis

1914-1933    In dienst bij de NCS, NS
1933    Verkocht, sloop maatschappij
1933-....    Onbekend
.... -2004    In dienst als schuur in Middelie
2004    Teruggevonden in Middelie en overgebracht naar de Museumstoomtram in Hoorn

Krantenartikel uit het Noord-Hollands Dagblad.

Een bouwvallige boerderij in Middelie met een schuurtje wat is weggezakt. Nee, het is geen schuurtje, maar een prachtige postbagegewagen. De postbagagewagen is gebouwd door Allan in Rotterdam en volledig vervaardigd uit Javaans teakhout. Door het gebruik van dit duurzame houtsoort is de wagen nog in redelijke staat. De wagen heeft onder andere dienst gedaan bij de NCS, de Zuiderzeetram en na de opheffing hiervan op de lijn Kwadijk - Volendam. Uiteindelijk is de wagen in 1933 afgevoerd naar de sloop, waar vandaan de wagen werd verkocht als schuur.


Weet u nog een tramwagen te staan? Bel dan met de SHM: 0229-270002

Data beheerd door:
W. Adriaanse, email: wadriaanse1985(a)gmail.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.