Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van het Nederlands Transport Museum

topobject topobject
Sinds de zomer van 2006 heeft Nederland er weer een 'nieuw' treinstel bij, een 5-delig TEE treinstel uit 1957. De diesel-elektrische treinstellen van het type DE-IV werden in 1957 afgeleverd als 4-delige treinstellen met één motorwagen, een restauratiewagen met keuken, een rijtuig met zijgangen en een stuurstandwagen. Om verschillende redenen was het in 1974 economisch niet meer verantwoord om de 4 treinstellen nog langer in te zetten voor TEE diensten waarna werd besloten de stellen te verkopen. In 1976 werd een koper voor de treinstellen gevonden in Canada. Omdat de motorwagens niet bestand waren tegen de koude Canadese winters werden deze vervangen door diesellocs, en deze combinaties hebben tot 1992 dienst gedaan. In 1998 zijn 5 overgebleven rijtuigen naar Zwitserland gehaald door stichting TEE-Classics. Toen bij deze stichting financiële problemen dreigden te ontstaan is de stichting TEE Nederland opgericht die de rijtuigen in 2006 heeft kunnen kopen en overbrengen naar Zwolle.

 
Totaal 1998 objecten.